Езда в Плана

Конна база “ПланаКон” се намира в сърцето на планината Плана – долината на река Планщица, до Космическата станция. Отдалечена е на около 35-40 км от центъра на София.

Първоначално географите смятали Плана за част от Витоша. За първи път братя Шкорпил в тяхната “География на България” я наричат с името на нейния главен рид – Плана, и я обособяват орографски като отделна планина, разположена между Панчаревския пролом на р. Искър, Самоковската котловина и Витоша. Според някои автори наименованието Плана означава висока, но почти равна местност.

Природата на Плана е омайна – навсякъде растат смесени гори и има огромен брой обсипани с цветя и свежа трева поляни. Някога всичките и букови гори са били вековни, но постепенно били изсечени. Днес тук-там могат да се видят отделни огромни буки, останали от онова време. Най-високата точка е връх Манастирище (1338 м), но има доста още възвишения с височина ок. 1200 м. Плана е разположена много близо до София, но спокойният и релеф, многобройните гори, закътаните ливади и поляни, липсата на всякаква промишленост създават усещането, че се намирате в далечни, затънтени и девствени гори и планини.
Гледките към Витоша, Рила и язовир Искър спират дъха, виждат се още Лозенската планина, а от някои места – и Балканът. Има подходи към Самоков и Боровец, язовир Искър, Кокалянския манастир ‘Св. Архангел Михаил’, Алинския манастир, Витоша, Верила, Рила… Промишленост и търговия няма; ще срещнете твърде малко хора, но има гори и поляни, сърни и елени, зайци, лисици, таралежи, диви прасета, много птици…

Плана може да бъде обиколена и прекосена за два-три дни на кон или с планински велосипед. Всеки истински ценител на природата остава покорен от красотата и нежността на Плана.